SEBA| HSLC| CLASS 10| ENGLISH GRAMMAR| CORRECT TENSE/ TENSE CORRECTION| ASSAM BOARD
GRAMMAR
CORRECT TENSE
Correct Tense/Tense Correction
[HSLC EXAM - 1998]
1. When he entered my room, I (write) a letter.
Ans: When he entered my room, I was writing a letter.
2. The match (start) before we reached the field.
Ans: The match had started before we reached the field.
3. It is time you (go) home.
Ans: It is time you went home.
[HSLC EXAM - 1999]
1. We shall wait here until he (come) back.
Ans: We shall wait here until he comes back.
2. When he came in, I (write) a letter.
Ans: When he came in, I was writing a letter.
[HSLC EXAM - 2000]
1. He (walk) across the road when a scooter hit him.
Ans: He was walking across the road when a scooter hit him.
2. I wish I (accept) the job.
Ans: I wish I accepted the job.
3. Hurry up, the taxi (wait).
Ans: Hurry up, the taxi is waiting.
[HSLC EXAM - 2001]
1. They (live) in Delhi for ten years.
Ans: They have been living in Delhi for ten years.
2. She died after she (suffer) for five years.
Ans: She died after she had suffered for five years
3. Ten years (pass) since I met you.
Ans: Ten years have passed since I met you.
4. When he came, it (be) all over.
Ans: When he came, it was all over.
5. He (stay) here until you return.
Ans: He will stay here until you return.
[HSLC EXAM - 2002]
1. When we stated for office, it still (rain).
Ans: When we stated for office, it was still raining.
2. I (not meet) my friend for ages.
Ans: I have not met my friend for ages.
3. If you (request) him, he would have helped you.
Ans: If you had requested him, he would have helped you.
4. She (work) in this school since 1990.
Ans: She has been working in this school since 1990.
5. We two (be) friends for long.
Ans: We two have been friends for long.
[HSLC EXAM - 2003]
1. We ........ each other for the last ten years. (know)
Ans: We have known each other for the last ten years.
2. If I ........ his address, I would have contacted him. (know)
Ans: If I had known his address, I would have contacted him.
3. Look, there ........ the bus. (go)
Ans: Look, there goes the bus.
[HSLC EXAM - 2004]
1. He cannot play in the match as he ........ his foot. (injure)
Ans: He cannot play in the match as he has injured his foot.
2. I wish I ........ help you. (can)
Ans: I wish I could help you.
3. If I ........ you, I should not accept that post. (be)
Ans: If I were you, I should not accept that post.
[HSLC EXAM - 2006]
1. Father is not at home; he ....... out. (go)
Ans: Father is not at home; he has gone out.
2. He ......... the station before the train departed. (reach)
Ans: He had reached the station before the train departed.
3. It’s time we ........ home. (return)
Ans: It’s time we returned home.
[HSLC EXAM - 2007]
1. The new teacher ........ us now for six months. (teach)
Ans: The new teacher has been teaching us now for six months.
2. Mohan ......... home before it started raining. (reach)
Ans: Mohan had reached home before it started raining.
3. He told us that he never ......... a lie. (tell)
Ans: He told us that he never tells a lie.
[HSLC EXAM - 2008]
1. Our teacher ........ to London last year. (go)
Ans: Our teacher went to London last year.
2. John ......... a number of short stories. (write)
Ans: John is writing a number of short stories.
3. We should never ......... a lie. (tell)
Ans: We should never tell a lie.
[HSLC EXAM - 2009]
1. The lady slipped while she (climb) the steps.
Ans: The lady slipped while she was climbing the steps.
2. We shall wait here until he (come) back.
Ans: We shall wait here until he comes back.
3. He talks as if he (know) everything.
Ans: He talks as if he knew everything.
[HSLC EXAM - 2010]
1. He jumped off the bus while it ......... (move).
Ans: He jumped off the bus while it was moving.
2. He said that he ......... the letter. (post)
Ans: He said that he had posted the letter.
3. He ......... a teacher since 1994. (be)
Ans: He has been a teacher since 1994.
[HSLC EXAM - 2011]
1. We (know) each other for five years.
Ans: We have known each other for five years.
2. The other day I (meet) a magician in the bazaar.
Ans: The other day I met a magician in the bazaar.
[HSLC EXAM - 2012]
1. She said that she (will) help her friend.
Ans: She said that she would help her friend.
2. The boys (play) in the garden when the tree fell down.
Ans: The boys were playing in the garden when the tree fell down.
[HSLC EXAM - 2013]
1. I wish I (be) a king.
Ans: I wish I were a king.
2. The boy (sleep), don’t disturb him.
Ans: The boy is sleeping, don’t disturb him.
[HSLC EXAM - 2014]
1. She ......... a book when I saw her. (read)
Ans: She was reading a book when I saw her.
2. She ......... a teacher since 2002. (be)
Ans: She has been a teacher since 2002.
[HSLC EXAM - 2015]
1. The bell rang after we (finish) our work.
Ans: The bell rang after we had finished our work.
2. Please ring me up as soon as he (come).
Ans: Please ring me up as soon as he comes.
[HSLC EXAM - 2016]
1. It is time we (go) to bed.
Ans: It is time we went to bed.
2. She behaves as if she (know) everything.
Ans: She behaves as if she knew everything.
[HSLC EXAM - 2017]
1. If it (rain), we shall not go out.
Ans: If it rains, we shall not go out.
2. We (know) each other for the last ten years.
Ans: We have known each other for the last ten years.
[HSLC EXAM - 2018]
1. If I (be) you, I would not have called him again.
Ans: If I had been you, I would not have called him again.
2. The Principal is not in his room. He (go) out.
Ans: The Principal is not in his room. He has gone out.
[HSLC EXAM - 2019]
1. They (live) in Delhi for ten years.
Ans: They have been living in Delhi for ten years.
2. When he came, it (be) all over.
Ans: When he came, it was all over.
3. He (stay) here until you return.
Ans: He will stay here until you return.
[HSLC EXAM - 2020]
1. I (go) there before she came.
Ans: I had gone there before she came.
2. Ten years (pass) since I met you last.
Ans: Ten years have passed since I met you last.
3. When he came, I (write) a letter.
Ans: When he came, I was writing a letter.
[HSLC EXAM - 2021, 2022]
1. He (ring) the bell when I was reading.
Ans: He rang the bell when I was reading.
2. Nobody (know) where he lives.
Ans: Nobody knows where he lives.
3. The guests (arrive) before the dinner was set.
Ans: The guests had arrived before the dinner was set.
***
No comments:
Post a Comment