js

Sunday, October 26, 2025

ENGLISH GRAMMAR: Determiners

 

Determiners

Determiners:

Attention- তলত ব্যৱহাৰ কৰা প্রশ্নৰ BOLD বোৰেই   Answer Determiner টোৰ কাৰণ


1.The teacher has given us……useful advice.

Ans- much

2. Switzerland is……….European country.

Answer-  a

3. We will stay here for……while.

Ans- a little

4. We have only…………minutes to spare.

Ans- a few.

5.There are just……….apple left.

Answer- a few.

6. Reading is……useful hobby.

Ans- a

7. I received…………help from him.

Answer- much

8. He received……..help from his teachers.

Ans- much.

9. I can depend on………..friends I have.

Ans- the few.

10…………..guidance from you will be enough for me.

Ans- A little.

11. My brother is studying in ……..European University.

Ans- a




12. He gave away……..money he had to the begger.

Ans- the little

13. ………….of my friends helped me much in my distress.

Ans- a few.

14.I got…from my mother than from my father.

Ans- more. (compare ক্ষেত্রত more)

15…….union leader will address the workers.

Ans- The

16.I received…..encouragement from my parents.

Ans- much (বহুপৰিমানৰ পাই)

17. My brother is……..N.C.C. Cadet.

Ans an

18. He does not trust…………friends he has.

Asn- the few.

19. A busy person has ……….time to waste.

Ans- little. ( A BUSY PERSON IS NO TIME)

20.He gave me……….one rupee note.

Ans- a

21.Can you lend me………..books?

Ans- a few.

22. He is…..older than his wife.

Ans- much.

23………….of the boys has done his work.

Ans- Each.

24.She has…….things to do.

Ans- lots of.

25. I can not give you……..money.

Ans- any (NEGATIVE SENTENCE)

26.Our principal is a man of………words.

Ans- few

27. She does not get….time for studies.

Ans- much.

28. This story is……….interesting.

Ans- very.

29. He has to feed his family with…..money he earns.

Ans- the little.

30…………..of their property was destroyed in the flood.

Ans- much

31. He has to manage with……..money he earns.

Ans- the little.

32. This is…………European lady I was talking about.

Ans- the

33. Many guests were invited, but only …….turned up.

Ans- a few.

34.We found the house without……….difficulty.

Ans- Much.

35Rajanikanta is called…..Scott of Assam.

Ans- the

36.This is……….room I work in.

Ans- the.

37………. of the apples were rotten.

Ans Many.

38. Only…….of the applicants were suitable.

Ans- a few.





39. I expect only………encouragement from you.

Ans- a little.

40. The workers decided to form……..union.

Ans a.

41. Did you buy……..bread today?

Ans- any. (Interrogative Sentence)

42.Only………..among the invites turned up.

Ans- a few.

43. Do you have ……….books on astrology?

Ans- any (Interrogative)

44.You will have to manage with………money you have.

Ans- the little.

45………….undergraduate cannot apply for that post.

Ans- an

46. The society gives………respect to a thinker.

Ans- much

47. This is not ……..usual happening.

Ans- a

48.That girl has……….good qualities.

Ans many

49.Can you help me with……money?

Ans- a little.

50. Our principal is a man of…………words.

Ans few

51. Did you buy…………oranges today?

Ans- any (Interrogative)

52. Our teacher gave us…..useful advice.

Ans- much


53.Kalidasa is……….Shakespeare of India.

Ans- the

54.He has ………..friends who stand by him.

Ans- a few

55. Did you have………difficulty in finding the house?

Ans much

56. His brother is…………university student.

Ans- a

57. I appreciate even……….help they gave me.

Ans- the little.

58. An umbrella is……………useful thing.

Ans- a

59. Have you………..book to read?

Ans- any (Interrogative)

60.I cannot give you………..money.

Ans any (Negative)

54. we found the house without……..difficulty.

Ans- much

55.Sri Lanka is………..island.

Ans an

56………of the boys was rewarded.

Ans- each

57.He gave away ……..money he had to the beggar.

Ans- the little

58.Reading is…………useful hobby.

Ans- a

59.Only…………of the candidates were suitable.

Ans- a few.




60. They won the match without…………difficult.

Ans- much

61…………of the competitors will get a certificate.

Ans- each

62. I don’t expect………help from them.

Asn- any (Negative)

63.My brother is………..N.C.C. cadet.

Ans- an

64.First read…………books you have with you.

Ans the few.

65.Socrates gave…………useful advice to his pupils.

Ans- much

66.Hurry up! We have only………time left.

Ans. A little.

67. The workers decided to form…..union.

Ans- a

68.The painter is a man of…………words.

Ans few

69………..honorary secretary gets no salary for holding the post.

Ans- an

70……….of the candidates must produce her/his identity card.

Ans- each

71.India won the match with………bit of luck.

Ans- a little.

72. ……………men are free from faults.

Ans- few


73…………hour has passed since he left us.

Ans- an

74. ……….of the students will be given a copy of the magazine.

Ans- each

75. Please give me……money you have.

Ans the little

76. He will come back within……..hour.

Ans an

77. Leap year falls in………..fourth year.

Ans every

78………..learning is a dangerous thing.

Ans- a little.      

79. I gave………one rupee note to the beggar.

Ans- a

80.My father is………….older than my mother.

Ans- much

81.I buy…….books every month.

Ans a few

82. I need ………….money I have.

Ans- the little

83.Please give me……..time to finish the work. Then I will take you to………..university.

Ans- a little,    the

84.Ramen comes homes twice……..month.

Ans a

85. Mr. Bell rang…………bell of alarm and I woke up.

Ans- the



86. A busy person has ____ time to waste.

Answer: little

 

87. Only _____ of the applications were found suitable.

Answer: a few

 

88. My brother us _____ NCC Cadet.

Answer: an

 

89. We found the house without ____ difficulty.

Answer: much

 

90. He has to feed his family with ___money he earns.

Answer: the little

 

91. Our principal is a man of ___ words.

Answer: few

 

92. ____rich is not always unkind.

Answer: The

 

93. The principal gave the students___sound advice.

Answer: much

 

94. Every school has ___union of students.

Answer: a

 

95. Is there ____coffee left in the pot?

Answer: any

 

96. My brother had gone ___hour ago.

Answer: an

 

97. A busy man has ___ time to waste.

Answer: little

 

98.The classes started after ___bell had rung.

Answer: the

 

99. _____of their property was lost in the flood.

Answer: Most

 

100. They won the match without ___difficulty.

Answer: much

 

101. Reading is ___useful hobby.

Answer: a

 

102. I gave him ___books I had.

Answer: the few

 

103. Kalidas is ___Shakespeare of India.

Answer: the

 

104. ___Taj Mahal is a Mughal marvel. It is one of the great wonders of the world. It is ____love story told in marble. Emperor Shahjahan built this for ____Queen Mumtaz Mahal. ___tourists visit this historical monument every day.

Answer: The Tajmahal is a Mughal marvel. It is one of the great wonders of the world. It is a love story told in marble. Emperor Shahjahan built this for the Queen Mumtaz mahal. Many tourists visit this historical monument every day. 

 

No comments:

Post a Comment

SEBA Class X English : Hack Driver Important Questions and Answers

  Hack Driver Important  . Q & Ans. *1.What does the young lawyer say about his life d...