js

Sunday, October 26, 2025

ENGLISH GRAMMAR: Vocabulary

Vocabulary


Attention Please- তলত লিখি দিয়া সকলো অৰ্থ আৰ বাক্যবোৰ মনত ৰাখিবলৈ চেষ্টা কৰিবা


1.She would not…………us how old she was.(tell/say)

Ans-She would not tell us how old she was.

2.He……..the money.(denied/refused)

Ans- He refused the money. ( Deny- অস্বীকার করা Ex- I have to deny that request. Refused-অস্বীকৃত)

*Note:- Kindly write full sentence as above these. But, you must not to be used which I use below in short.

3.Several boats………during the storm.(sank/drowned)

Ans- sank  (Sank- ডুবা & drowned- নিমজ্জিত)

4.It is difficult to go out in bad……….(climate/weather)

Ans- weather (Climate- জলবায়ু & Weather-বতৰ)

5.Today the………of Shillong is pleasant.(weather/climate)

Ans- weather. (Climate- জলবায়ু & Weather-বতৰ)

6.Both parties came to an………settlement.(amiable/amicable)

Ans- Amicable. (Amiable- মধূৰ/অমায়িক & Amicable-বন্ধুভাবাসম্পন্ন, Ex-His behaviour is most amicable.)

7.My warning had no………..on the boy.(effect/affect)

Ans- effect (Effect- সম্পন্ন কৰা/ফল & Affect-প্রভাবিত কৰা- Hard work is affect our health.)


8.He could not……..himself to the new situation.(adapt/adopt)

Ans- adapt. (Adapt-খাপ খুওৱা & Adpot-তুলি লোৱা, My uncle is adopt a girl child.)

9.He has easy………to the minister.(excess/access)

Ans- access (Excess-আধিক্য/অধিক, Ex- Excess of anything is bad. & Access-প্রবেশ,

10. Hundreds of soldiers were……..in the battle.(wounded/injured)

Ans- injured.

11. The …….in my shop is not good today.(sell/sale)

Ans- sale

12. He………good English.(says/speaks)

Ans- speaks

13.It is not proper to……..through an open window.(see/look)

Ans- look

14. His parents’ warning had no…….on him.(affect/effect)

Ans- effect(Effect- সম্পন্ন কৰা/ফল & Affect-প্রভাবিত কৰা, Ex-Hard work affect our health.)

15. The old man knew that his death was…………(imminent/eminent)

Ans- imminent(Imminent-আসন্ন &Eminent-প্রসিদ্ধ,Sankardev was an eminent man ofAssam)

16. Several boats………..in the river during the storm.(drowned/sank)

Ans- sank (Sank- ডুবা & drowned- নিমজ্জিত)

17.I………..I had taken your advice.(hope/wish)

Ans- wish (Hope-আশা & Wish-ইচ্ছা)





18.He will leave for England……..(shortly/recently.)

Ans- shortly. (Shortly- Future Sense & Recently- Past Sense/some times ago)

19.August 15 is a……….day for the Indians.(historic/historical).

Ans- historic

20.He will lose marks for his……handwriting.(eligible/illegible)

Ans- illegible. (Illigible-অস্পষ্ট, & Eligible-যোগ্য Ex-Mr. Sharma is only eligible for the post.)

21.An……..writer was invented as the chief guest.(eminent/imminent)

Ans- eminent. (Eminent-প্রসিদ্ধ & Imminent-আসন্ন,Ex-He was in imminent danger.)

22. A man of……..is respected by all.(principal/principle)

Ans- principle.(Principle-নীতি & Principal-প্রধান/অধ্যক্ষ-Mr. Sharma is our principal.)

23.My advice had little…………on the boy.(affect/effect)

Ans- effect(Effect- সম্পন্ন কৰা/ফল & Affect-প্রভাবিত কৰা , Ex-Hard work affected his health.)

24.He was loved by all for his……..nature.(amiable/amicable)

Ans- amiable. (Amiable- মধূৰ/অমায়িক & Amicable-বন্ধুভাবাসম্পন্ন, Ex-His behaviour is most amicable.)

25.His handwriting is……….(eligible/illegible)

Ans- illegible. (Illigible-অস্পষ্ট, & Eligible-যোগ্য Ex-Mr. Sharman is only eligible for the post.)



26.No body likes your……..behaviour.(childlike/childish)

Ans- childish,( Childish-শিশুৰ দৰে/ৰামতীয়া/বেয়া অৰ্থত & Childlike-শিশুসুলভ Ex-Her childlike simplicity charmed me.)

27.The woman narrated the incident………..(shortly/briefly)

Ans- briefly (Shortly-শীঘ্রে & Briefly- সংক্ষেপে)

28. Her father was an………physician.(eminent/imminent)

Ans- eminent. (Eminent-প্রসিদ্ধ & Imminent-আসন্ন,Ex-She was in imminent danger.)

 29.Our family deals in…….products.(diary/dairy)

Ans- dairy (Diary-দিনলীপি & Dairy-Product)

30.He became popular because of his………..nature.(amiable/amicable)

Ans- amiable, (Amiable- মধূৰ/অমায়িক & Amicable-বন্ধুভাবাসম্পন্ন, Ex-His behaviour is most amicable.)

31.The lady could not thread the needle because of her………..(old age/weak health/poor eye sight)

Ans- poor eye sight

32. She does not read newspapers as she……….(watches T.V./can’t read/has no time)

Ans-has no time

33.(a) lose        loose

Ans- Lose(হেৰৱা)- I have lost my pen.

        Loose(ধিলা)- Loose the chain of the dog.

       (b) rise       raise

Ans- Rise(উঠা)- The sun rises in the east.

         Raise(উৎথাপিত হোৱা)- I raise a question in the meeting.

 




     (c) Sight      Site

Ans- Sight(দৃশ্য)- This is a wonderful sight.

         Site(অবস্থান)- This is the back site of our new house.

34. (a) eligible       illegible

Ans- Eligible(যোগ্য)- I am eligible for the post.

         Illegible(অস্পষ্ট- His handwriting is illegible.

                (b) Accept             Except

Ans- Accept(গ্রহণ কৰা)- I can never accept your proposal.

 Except (বাহিৰে) - I always come here except Sunday.

                (c) Altar                 Alter

Ans- Altar(বেদী)- The idol was placed on the altar.

Alter(পৰিৱৰ্তন/যোগ কৰা)- The scheme was altered.

35.(a) Diary          Dairy

Ans- Diary(দিনলীপি)- It is a good habit of writing a diary.

         Dairy(Product/Company)- We get powder milk from Guwahti Dairy.

(b) Effect               affect

Ans- Effect(ফল)- What is the effect of such bad habit?

         Affect(প্রভাব)- Smoking affects health.

(c) Site    Cite

Ans- Site(অৱস্থান)-The site of the school is good.

Cite(উদ্ধৃত কৰা)- He cited an example for that.




36. (i) principle    principal

Ans- Principle (নীতিগত) - Our English teacher is a man of principle.

        Principal (অধ্যক্ষ) - Our principal is a man of few words.

(ii) Site    Cite (See above)

Ans- Site- The site of the school is very good.

        Cite- He cited the proposal to me.

(iii) Adopt              Adapt

Ans- Adopt (তুলি লোৱা)- My uncle has adopted a girl child.

         Adapt(উপযোগী কৰা/খাপ খুওৱা)- He could not adapt himself to the new situation.

       ( Extra)  Adept (দক্ষ)- She is adept in dancing.

37. The Brahmaputra has changed its……(coarse/course)

Ans- course( Coarse-মোটা, Ex-Coarse rice sells at cheaper price. & Course-গতি)

38. Sankardeva was an………..scholar.(eminent/imminenet)

Ans- eminent. (Eminent-প্রসিদ্ধ & Imminent-আসন্ন,Ex-She was in imminent danger.)

39. My warning had no………on the boy.(affect/effect)

Ans- effect ( Effect- সম্পন্ন কৰা/ফল & Affect-প্রভাবিত কৰা , Ex-Hard work affected his health.)

40. He……..to accept the money.(refused/denied)

Ans- refused.

41. They were……..at the table.(sat/seated)

Ans- seated 




42. John told his father……….about the accident.(nothing/anything)

Ans- nothing (Nothing-একো নাই & anything-কিছু or something)

43. We met………on the way home.(nobody/anybody)

Ans- nobody  (Nobody-কোনো নাই & anybody-anyone/যিকোনো)

44.Is there any……….for me in the bus?(room/place)

Ans- room, (Room-খালী & place-ঠাই)

45.Marconi………wireless.(invented/discovered)

Ans- invented (Invented-নতুন বস্তু উদ্ভাৱন & Discover-আৱিস্কাৰ/old available things)

46.Both the parties came to an………settlement.(amiable/amicable)

Ans- amicable, (Amicable-বন্ধুভাবাসম্পন্ন & Amiable- মধূৰ/অমায়িক Ex-He became popular because of his amiable nature.)

47. Socrates always…….shabily dressed.(rather/fairly)

Ans- rather (Rather- অধিকতর/বাহা & Fairly-সুন্দরভাবে)

48. Nabakanta Barua is an…………….poet of Assam.(eminent/imminent)

Ans- eminent (See above examples for meaning)

49. Is this book………..?(your/yours)

Ans- yours

50.He…….comes here.(hard/hardly)
Ans- hardly.(Hard-কঠিন & Hardly-কাৎচিত/কেতিয়াবা)



51. Sankardeva was an ___scholar. (eminent/imminent)

Answer: Sankardeva was an eminent scholar.

 

52. My warning had no ___on the boy. (affect/effect)

Answer: My warning had no effect on the boy.

 

53. He __to accept the money. (refused/denied)

Answer: He refused to accept the money.

 

54. Rose smells ___(sweetly/sweet).

Answer: Rose smells sweet.

 

55. Mr. John will come to Guwahati (recently/shortly).

Answer: Mr. John will come to Guwahati shortly.

 

56. Popular criticism has no (effect/affect).

Answer: Popular criticism has no effect.

 

57. She narrated the matter (shortly/briefly).

Answer: She narrated the matter briefly.

 

58. Please (listen/hear) to what he says.

Answer: Please listen to what he says.

 

59. The tiger is a beast of (pray/prey).

Answer: The tiger is a beast of prey.

 

60. This medicine will (relief/relieve) you of your pain.

Answer: This medicine will relieve you of your pain.

 

No comments:

Post a Comment

SEBA Class X English : Fog Question and Answers

  ' Fog' Question & Answer for class 10 Additional Important Questions & An...