js

Saturday, October 25, 2025

ENGLISH GRAMMAR CORRECT TENSE

 

CORRECT TENSE

Tense


Rewrite the following sentences using the verbs in brackets in their correct tense form:-


1.We………..(do) our lesson when the lights went out.

Answer:- We were doing our lesson when the lights went out.


2. I want to go for a walk, but I………(not finish) my work yet.

Answer:- I want to go for a walk, but I have not finished my work yet.


3. He ……..(work) here from 2008 to2011.

Answer:- He worked here from 2008 to 2011.


4. The police will arrest him when he…………..(leave) the house.

Ans:- The police will arrest him when he leaves the house.


5. I usually….(go) to bed at 11 o’clock.

Ans:- I usually go to bed at 11 o’clock.


6. I …………(write) the letter last night.

Ans:- I wrote the letter last night.


7. He……….(sit) in the library when I saw him.

Ans:- He was sitting in the library when I saw him.


8. All the answer to the question…….(be) wrong.

Ans:- All the answer to the question are wrong.


9. I always boil my water before I………..(drink) it.

Ans:- I always boil my water before I drink it.


10. Please stop singing because I…….(try) to work.

Ans:- Please stop singing because I am trying to work.


11. The teacher……….(know) the boy was lying.

Ans:- The teacher knew the boy was lying.


12. As soon as I came in, she…..(leave) the room.

Ans:- As soon as I came in, she left the room.


13. When I passed the house, I saw he…………. (clean) the car.

Ans:- When I passed the house, I saw he was cleaning the car.


14. The referee blew the whistle and then the match……….(begin).

Ans:- The referee blew the whistle and the match had begun.


15. If I were you, I……..(not do) it.

Ans:- If I were you, I would not do it.


16. Your father tells me you…….(work) in the bank now.

Ans:- Your father tells  me you are working in the bank now.


17.The news…….(release) as soon as the meeting is over.

Ans:- The news will be released as soon as the meeting over.


 18.He………..(sit) in the library when I saw him.

Ans:- He was sitting in the library when I saw him.


19. The boy was so dirty that he looked as if he……….(lie) in the mud.

Ans:- The boy was so dirty that he looked as if he laid in the mud.


20. The First World War…………..(last) for four years and ended in 1918.

Ans:- The First World War had been lasted for four years and ended in 1918.


21.  Your letter………….(reach) me yesterday.

Ans:- Your letter reached me yesterday.


23. The train………..(arrive) when I reached the station.

Ans:- The train had arrived when I reached the station.


24. I will speak to him when he……….(come).

Ans:- I will speak to him when he comes.


25. While I………..(run) after the bus I dropped my wallet.

Ans:- While I was running after the bus I dropped my wallet.


26. The rubbish van……………(come) again in the afternoon tomorrow.

Ans:- The rubbish van will come again in the afternoon tomorrow.


27. At eight o’clock tomorrow evening the president……………..(speak) to the nation.

Ans:- At eight o’clock tomorrow evening the president will speak to the nation.


28. We ………..(stay) in Kolkata during the coming Puja Holidays.

Ans:- We will be staying in Kolkata during the coming Puja holidays.


29. I ……………(wait) for you since morning.

Ans:- I have been waiting for you since morning.


30. By three o’clock the committee………(interview) thirty candidates.

Ans:- By three o’clock the committee interviewed thirty candidates.


31. He always (go) for a walk in the morning.

Answer: He always goes for a walk in the morning.


32. The rose (smell) sweet.

Answer: The rose smells sweet.


33. The holiday are over and the school (reopen).

Answer: The holidays are over and the school will reopen.


34. John said that for the last few months he (prepare) hard for the examination.

Answer: John said that for the last few months he had been preparing hard for the examination.


35. It (rain) since morning and now the streets are flooded.

Answer: It has been raining since morning and now the streets are flooded.


36. When I arrived at her house she (watch) a film on the television.

Answer: When I arrived at her house she was watching a film on the television.


37. These days cricket (play) everywhere.

Answer: These days cricket is played everywhere.


38.I wish I (know) her.

Answer: I wish I knew her.


39. I shall not go out for a walk if it (rain).

Answer: I shall not go out for a walk if it rains.


40. She (study) law in Dibrugarh University for three years.

Answer: She has been studying law in Dibrugarh University for three years.


41. I (not receive) a reply to my letter so far.

Answer: I have not received a reply to my letter so far.


42. We (walk) for two hours at a stretch and now we need to rest.

Answer: We have been walking for two hours at a stretch and now we need to rest.


43. She (get) into the bus when she dropped her bag.

Answer: She was getting into the bus when she dropped her bag.


44. The meeting (begin) when we arrived at the auditorium.

Answer: The meeting had begun when we arrived at the auditorium.



2014:


(45)I wish I (know) her.
Answer: I wish I knew her.

(46) The meeting (begin) when we arrived at the auditorium.
Answer: The meeting had begun when we arrived at the auditorium.

(47)The First World War (last) for four years and ended in 1918.
Answer: The First World War had been lasted for four years and ended in 1918.

(48)As soon as I came in she (leave) the room.
Answer: As soon as I came in she had left the room.

(49) I usually (go) to bed at 11 o’clock.
Answer: I usually go to bed at 11 O’ Clock.

(50) To hate man (be) the biggest crime.
Answer: To hate man is the biggest crime.

(51) Please stop singing because I (try) to work.
Answer: Please stop singing because I am trying to work.

2015:


(52)I usually (go) to bed at 11 O’ clock.
Answer: I usually go to bed at 10 O’clock.

(53) The teacher (know) the boy was lying.
Answer: The teacher knew the boy was lying.

(54) He (work) here since 2009.
Answer: He has been working here since 2009.

(55)When I reached the station, the train (leave).
Answer: When I reached the station, the train had left.

(56)I (go) to Delhi tomorrow.
Answer: I shall go to Delhi tomorrow.

(57)I (write) an essay now.
Answer: I am writing an essay now.

(58) When I went to her house, she (sing) a song.
Answer: When I went to her house, she was singing a song.

2016:

(59) We (do) our lessons when the lights went out.
Answer: We were doing our lessons when the lights went out.

(60)I usually (go) to bed at 11 O’clock.
Answer: I usually go to bed at 11 O’ clock.

(61) He (sit) in the library when I saw him.
Answer: He was sitting in the library when I saw him.

(62)Your letter (reach) me yesterday.
Answer: Your letter reached me yesterday.

(63)I (wait) for you since morning.
Answer: I have been waiting for you since morning.

(64)Football (play) everywhere in the world.
Answer: Football is played everywhere in the world.

2017:

(65)Recently the price of petrol (go) up.
Answer: Recently the price of petrol has gone up.

(65)I (do) a lot of work today.
Answer: I have to do a lot of work today.

(66) The train (leave) before we reached the station.
Answer: The train had left before we reached the station.

(67)I wish my brother (be) here.
Answer: I wish my brother was here.

(68) As he (cross) the road a bus knocked him down.
Answer: As he was crossing the road a bus knocked him down.

(69)I (think) of going abroad for quiet sometime.
Answer: I have been thinking of going abroad for quiet sometime.

(70) This paper (appear) twice a week.
Answer: This paper appears twice a week.

2018:
(71)He (work) here since 2011.
Answer: He has been working here since 2011.

(72) I (write) the letter last night.
Answer: I wrote the letter last night.

(73) He (sit) in the library when I saw him.
Answer: He was sitting in the library when I saw him.

(74) If I were you, I (not do) it.
Answer: If I were you, I would not do it.

(75) The First World War (last) for four years and ended in 1918.
Answer: The First World War had been lasted for four years and ended in 1918.

(76) The rubbish van (come) again in the afternoon tomorrow.
Answer: The rubbish van will come again in the afternoon tomorrow.

2019:

(77) I met him while (go) to his office.
Answer: I met him while going to his office.

(78)They (live) in this place since 1970.
Answer: They have been living in this place since 1970.

(79) The train (leave) before I reached the station.
Answer: The train had left before I reached the station.

(80) I wish I (be) a bird!
Answer: I wish I were a bird!

(81) Your letter (reach) me yesterday.
Answer: Your letter reached me yesterday.

(82) He (make) a doll now.
Answer: He is making a doll now.

2020:


(83) My brother (practise) law these days.
Answer: My brother practises law these days.

(84) The patient (die) before the doctor reached.
Answer: The patient had died before the doctor reached.

(85) You (sleep) when I entered the room.
Answer: You were sleeping when I entered the room.

(86) She (come) here the day after tomorrow.
Answer: She will come here the day after tomorrow.

(87) They (win) the match.
Answer: They have won the match.

(88) We (visit) the Taj Mahal last year.
Answer: We visited the Taj Mahal last year.


Alt:


2017:


(89) He (commute) by bus every day.

Answer: He commutes by bus every day.


(90) By the time the police arrived, the thief (flee).

Answer: By the time the police arrived, the thief had fled.


(91) Reliance Jio (offer) free services upto April next year.

Answer: Reliance Jio offers free services upto April next year.


(92) Jayalalitha (pass) away in December.

Answer: Jayalalitha passed away in December.


(93) The harder he (try) the better he gets.

Answer: The harder he tries the better he gets.


(94) We (go) to Shimla last winter.

Answer: We went to Shimla last winter.


(95) It (snow) heavily when we got there.

Answer: It was snowing heavily when we got there.


(96) We (hunt) high and low for a foot to fit the slipper.

Answer: We hunted high and low for a foot to fit the slipper.



2018:


(97) We just( finish) our English exams.

Answer: We have just finished our English exams.


(98) All of next months our teacher will be bust (correct) our scripts.

Answer: All of next months our teacher will be bust correcting our scripts.               


(99) I spent hours (study) for the exams.

Answer: I spent hours studying for the exams.


(100) I (hope) that I will secure some good marks.

Answer: I home that that I will secure some good marks.


(101) Sometimes thing do not happen as (wish) for.

Answer: Sometimes thing do not happen as wished for.


(102) I (surprise) at how easy the questions were.

Answer: I was surprised at how easy the questions were.


(103) We (write) for three hours each day last week.

Answer: We had been writing for three hours each day last week.


(104) I hope I shall fare as well as I (hope) for.

Answer: I hope I shall fare as well as I hope for.


2019:


(105) She (go) to Europe last summer.

Answer: She went to Europe last summer.


(106) He (read) a book when I entered his room.

Answer: He was reading a book when I entered his room.


(107) If I were you, I (refuse) to accept the bribe.

Answer: If I were you, I would refuse to accept the bribe.


(108) Please sit here until my father (come).

Answer: Please sit here until my father comes.


(109) I asked her if she (see) him before.

Answer: I asked her if she had seen him before.


(110) They were building that bridge when I (be) here last year.

Answer: They were building that bridge when I was here last year.


(111) I am grateful to hm for what he (do).

Answer: I am grateful to him for what he has done.


(112) I (study) English for three years now.

Answer: I have been studying English for three years now.

 

No comments:

Post a Comment

SEBA Class X English : Hack Driver Important Questions and Answers

  Hack Driver Important  . Q & Ans. *1.What does the young lawyer say about his life d...