পাচলি শস্যত সাৰ প্ৰয়োগৰ বিভিন্ন পদ্ধতি কি কি?
উত্তৰ:
শাক-পাচলি শস্যত সাৰ প্ৰয়োগৰ পদ্ধতি
মাটিৰ প্ৰকাৰ, শস্যৰ প্ৰয়োজনীয়তা, বৃদ্ধিৰ পৰ্যায়ৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি সাৰ প্ৰয়োগৰ ভিন্নতা থাকে। সাধাৰণতে, ভূমি প্ৰস্তুত কৰাৰ সময়ত ফছফৰাছ (P) আৰু পটাছ (K) সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰয়োগ কৰা হয় , আনহাতে নাইট্ৰজেন (N) দুটাৰ পৰা তিনিটা বিভক্ত মাত্ৰাত প্ৰয়োগ কৰা হয় , আধা বেচেল ড'জ হিচাপে আৰু বাকীখিনি টপ ড্ৰেছিং হিচাপে ।
১/ ভিত্তি প্ৰয়োগ
ৰোপণৰ আগতে বা ৰোপণৰ সময়ত মাটিত সাৰ প্ৰয়োগ কৰা হয়। বিভিন্ন পদ্ধতিৰ ভিতৰত আছে:
- সম্প্ৰচাৰ : হাল বোৱাৰ আগতে মাটিৰ পৃষ্ঠত নাইট্ৰজেন, ফছফৰাছ, পটাছিয়াম বিয়পাই দিয়া।
- খাদ স্থাপন : হাল বোৱাৰ সময়ত খালৰ তলত এটা অবিৰত বেণ্ডত সাৰ স্থাপন কৰা।
- বেণ্ড স্থাপন : সাৰ শাৰীৰ পৰা ২-৩ ইঞ্চি দূৰত আৰু পৃষ্ঠৰ পৰা ২-৩ ইঞ্চি তলত ৰখা হয় ।
- সংমিশ্ৰণ স্থাপন : শাৰীৰ কাষত বেণ্ড স্থাপনৰ সৈতে সংযুক্ত সম্প্ৰচাৰ বা খাল স্থাপন।
- ড্ৰিল প্ৰয়োগ : সাৰ বীজ-সাৰৰ ড্ৰিলৰ সহায়ত বীজ সিঁচাৰ আগতে বা বীজ সিঁচাৰ সময়ত প্ৰয়োগ কৰা হয়।
২/ টপ ড্ৰেছিং
বৃদ্ধিৰ সময়ত থিয় হৈ থকা শস্যত সাৰ প্ৰয়োগ কৰা হয় । পদ্ধতিসমূহৰ ভিতৰত আছে:
- আৰ্দ্ৰ পথাৰত (জলসিঞ্চনৰ ২-৫ দিনৰ পিছত) সম্প্ৰচাৰ কৰা।
- ব্যক্তিগত উদ্ভিদৰ চাৰিওফালে সাৰ প্ৰয়োগ কৰা।
- শস্যৰ শাৰীৰ কাষে কাষে সাৰ প্ৰয়োগ কৰা।
৩/ পত্ৰ প্ৰয়োগ
সাৰ পোনে পোনে পাতত স্প্ৰে’ কৰা হয়, যাৰ ফলত ষ্ট’মেটাৰ মাজেৰে পুষ্টিকৰ পদাৰ্থ প্ৰৱেশ কৰিব পাৰে। এই পদ্ধতিয়ে পুষ্টিকৰ উপাদানৰ অভাৱ শুধৰণ কৰাত সহায় কৰে আৰু উৎপাদন আৰু গুণগত মান উন্নত কৰে।
- ইউৰিয়া (০.৫-১.৫%) ইয়াৰ উচ্চ দ্ৰৱণীয়তা আৰু দ্ৰুত শোষণৰ বাবে সাধাৰণতে ব্যৱহাৰ কৰা হয়।
৪/ অণু-পুষ্টিকৰ প্ৰয়োগৰ পদ্ধতি
অণু-পুষ্টিকৰ পদাৰ্থ (Fe, Zn, B, Mn, Mo) বিভিন্ন ধৰণে প্ৰয়োগ কৰা হয়:
- মাটিত প্ৰয়োগ : সাৰৰ লগত পৰামৰ্শ দিয়া মাত্ৰাত মিহলাই খাব লাগে (যেনে, আইৰণৰ বাবে ০.৫-১০ কিলোগ্ৰাম/হেক্টৰ, মেংগানিজৰ বাবে ৫-১২ কিলোগ্ৰাম/হেক্টৰ ইত্যাদি )।
- পুলিৰ শিপা ডুবাই ৰখা : পুলিৰ শিপা ৰোপণৰ পূৰ্বে ০.২-০.৩% জিংক ছালফেট দ্ৰৱত ডুবাই লোৱা হয়।
- বীজ শোধন : বীজ বীজ সিঁচাৰ আগতে Cu, Fe, Mo, Zn, B, আৰু Mn আদি অণুপুষ্টিকৰ যৌগৰে আৱৰণ দিয়া হয় ।
- পত্ৰ স্প্ৰে : পাতত অণু-পুষ্টিকৰ পদাৰ্থ স্প্ৰে কৰা হয়, যাৰ ফলত গছ-গছনি সোনকালে উপলব্ধ হয় আৰু মাটি স্থিৰ হোৱাৰ পৰা হাত সাৰিব পাৰে।
প্ৰতিটো শাক-পাচলি শস্যৰ উৎপাদন আৰু গুণগত মান সৰ্বাধিক কৰিবলৈ নিৰ্দিষ্ট এন পি কে (নাইট্ৰজেন, ফছফৰাছ, পটাছ) মাত্ৰাৰ প্ৰয়োজন হয়।
No comments:
Post a Comment