js

Sunday, October 26, 2025

ENGLISH GRAMMAR: Combine or Synthesis of Sentences

 

Combine or Synthesis of Sentences


Combine/Synthesis of Sentences


Note- Observe the rules use in ( Combine কৰোতে ব্যৱহাৰ কৰা নিয়মবোৰ মনত ৰাখিবলৈ যত্ন কৰিবা ৷)


1.She sang a song. Everybody liked it.

Ans- Everybody liked the song she sang.


Or: She sang a song which everybody liked.

2.He is hardworking. He is also intelligent.

Ans- He is both hardworking and intelligent.

3. He died young. It was unfortunate.

Ans- It was unfortunate that he died young.

4.She will do well. I have no doubt about it.

Ans- I have no doubt that she will do well.

5.Robin is my friend. He is a journalist.

Ans- Robin, who is a journalist, is my friend.

6.You insulted him. That is his complaint.

Ans- His complaint is that you insulted him.

7.Where has he gone? Do you know it?

Ans- Do you know where he has gone?

8. A boy said this. I know the boy.

Ans- I know the boy who said this.

9. What are you making? Let me see.

Ans-Let me see what you are making.

10.Don’t overeat. You will be ill.

Ans- Don’t overeat otherwise you will be ill.

11.He was ignorant of the matter. His ignorance was complete.

Ans- He was completely ignorant of the matter.

12. The man created the trouble. He was arrested by the police.

Ans- The man who created the trouble was arrested by the police.

13.He is very sincere. Everybody in the school says this.

Ans- Everybody in the school says that he is very sincere.

14. You can start the machine. You have to press this button.

Ans- By pressing this button, you can start the machine.

15.I have seen you somewhere. I cann’t remember where.

Ans- I can’t remember where I have seen you.

16.You turn these knobs. You can then open the box.

Ans- You can open the box by turning these knobs.

17. She opened the cage. She let the bird fly away.

Ans- Opening the cage, she let the bird fly away.

18. I can’t buy a car. I don’t have the money.

Ans- I can’t buy a car for lake of money.

19.The earth is round. We can prove it.

Ans- We can prove that the earth is round.

20. We should drop the plan. This is my suggestion.

Ans- My suggestion is that we should drop the plan.

21.He will pass. There is no doubt about it.

Ans- There is no doubt that he will pass.

22.My uncle built this bridge. He is an engineer in the P.W.D.

Ans- My uncle, an engineer in the P.W.D., built this bridge.

23. The rain will stop. Let us wait till then.

Ans- Let us wait till the rain stops.





24. He is not sincere. He is not honest.

Ans- He is neither sincere nor honest.

25. The man created the trouble. He was arrested by the police.

Ans- The man who created the trouble was arrested by the police.

26. The earth is round. We can prove it.

Ans- We can prove that the earth is round.

27. He was innocent. He wanted to prove it.

Ans- He wanted to prove that he was innocent.

28. He brought the news. The news was not true.

Ans- The news he brought was not true.

29. Where does he live? Do you know it?

Ans- Do you know where he lives.

30. He is innocent. Everybody says this.

Ans- Everybody says that he is innocent.

31. The businessman is a miser. He has donated generously today.

Ans- Although the businessman is a miser, he has donated generously today.

32.Why are you so late? Tell me.

Ans- Tell me why you are so late.

33. I speak the truth. I am not afraid of it.

Ans- I am not afraid of speaking the truth.

34.  Walk fast. You will miss the train.

Ans- Walk fast otherwise you will miss the train.

35.I have some duties. I must perform them.

Ans- I have some duties which I must perform.

36. This is my friend. His name is John.

Ans- This is my friend whose name is John.


37. The bird was very small. It could not fly.

Ans- The bird is too small to fly.

38. He is not intelligent. He is not brave.

Ans- He is neither intelligent nor brave.

39. I have lost the pen. You gave it to me.

Ans- I have lost the pen that you gave me.

40. Health is very important. It must not be neglected.

Ans- Health which is very important must not be neglected.

41. The box is heavy. I cannot lift it.

Ans- The box is so heavy that I cannot lift it.

42. He is poor. He is honest.

Ans- He is poor but honest.

43. He tried hard. He failed in the examination.

Ans- Though he tried hard, he failed in the examination.

44. A man was running away. We saw the man.

Ans- We saw a man running away.

45. He will pass. There is no doubt about it.

Ans- There is no doubt that he will pass.

46.You are not sincere. You are not honest.

Ans- You are neither sincere nor honest.

47. He is very old. He cannot work hard.

Ans- He is so old that he cannot work hard.

48. He is not intelligent. He is not sincere.

Ans- He is neither intelligent nor sincere.

49. You were ill. I did not know it.

Ans- I did not know that you were ill.

50.The bird was very small. It could not fly.

Ans- The bird was too small to fly.



51.The moon is round. It has been proved.

Answer: It has been proved that the moon is round.

 

52.Where does he live? Do you know it?

Answer: Do you know where he lives?

 

53. Man is mortal. Everybody knows this.

Answer: Everybody knows that man is mortal.


54. The boy is not brave. The boy is not intelligent.

Answer: The boy is neither brave nor intelligent.

 

55. The man created the trouble. The man was arrested.

Answer: The man who created the trouble was arrested.

 

56. The earth is round. We can prove it.

Answer: We can prove that the earth is round.

 

57. Where does he live? Do you know it?

Answer: Do you know where he lives?

 

58.Where has he gone? Do you know it?

Answer: Do you know where he has gone?

 

59. I finished the work. I was taking rest.

Answer: I was taking rest as soon I finished the work.

 

60. He restrains his anger. He is wise.

Answer: He restrains his anger because he is wise.

 

61. She may be reliable. I don’t know.

Answer: I don’t know whether she is reliable or not.

 

62. The moon is round. It has been proved.

Answer: It has been proved that the moon is round.

 

No comments:

Post a Comment

SEBA Class X English : Fog Question and Answers

  ' Fog' Question & Answer for class 10 Additional Important Questions & An...