js

Monday, October 27, 2025

ENGLISH GRAMMAR: DETERMINERS EXAMPLES

 

DETERMINERS EXAMPLES

Attention- তলত ব্যৱহাৰ কৰা প্রশ্নৰ BOLD বোৰেই   Answer  Determiner টোৰ কাৰণ 


1.The teacher has given us……useful advice.
Ans- much


2. Switzerland is……….European country.

Answer-  a


3. We will stay here for……while.

Ans- a little


4. We have only…………minutes to spare.

Ans- a few.


5.There are just……….apple left.

Answer- a few.


6. Reading is…useful hobby.
Ans- a


7. I received…………help from him.

Answer- much


8. He received……..help from his teachers.

Ans- much.


9. I can depend on………..friends I have.

Ans- the few.


10…………..guidance from you will be enough for me.
Ans- A little.


11. My brother is studying in ……..European University.

Ans- a


12. He gave away……..money he had to the beggar.

Ans- the little


13. ………….of my friends helped me much in my distress.

Ans- a few.


14.I got…from my mother than from my father.

Ans- more. (compare ক্ষেত্রত more)


15…….union leader will address the workers.

Ans- a


16.I received…..encouragement from my parents.

Ans- much (বহুপৰিমানৰ পাই)


17. My brother is……..N.C.C. Cadet.

Ans an


18. He does not trust…………friends he has.

Asn- the few.


19. A busy person has ……….time to waste.

Ans- little. ( A BUSY PERSON IS NO TIME)


20.He gave me……….one rupee note.

Ans- a


21.Can you lend me………..books?
Ans- a few.


22. He is…..older than his wife.

Ans- much.


23………….of the boys has done his work.

Ans- Each.


24.She has…….things to do.

Ans- lots of.


25. I can not give you……..money.

Ans- any (NEGATIVE SENTENCE)


26.Our principal is a man of………words.

Ans- few


27. She does not get….time for studies.

Ans- much.


28. This story is……….interesting.

Ans- very.


29. He has to feed his family with…..money he earns.

Ans- the little.


30…………..of their property was destroyed in the flood.

Ans- much


31. He has to manage with……..money he earns.
Ans- the little.


32. This is…………European lady I was talking about.

Ans- the


33. Many guests were invited, but only …….turned up.

Ans- a few.


34.We found the house without……….difficulty.

Ans- Much.


35.Rajanikanta is called…..Scott of Assam.

Ans- the


36.This is……….room I work in.
Ans- the.


37………. of the apples were rotten.

Ans Many.


38. Only…….of the applicants were suitable.

Ans- a few.

39. I expect only………encouragement from you.

Ans- a little.


40. The workers decided to form……..union.

Ans a.


41. Did you buy……..bread today?
Ans- any. (Interrogative Sentence)


42.Only………..among the invites turned up.

Ans- a few.


43. Do you have ……….books on astrology?

Ans- any (Interrogative)


44.You will have to manage with………money you have.

Ans- the little.


45………….undergraduate cannot apply for that post.

Ans- an


46. The society gives………respect to a thinker.

Ans- much


47. This is not ……..usual happening.

Ans- a


48.That girl has……….good qualities.

Ans many


49.Can you help me with……money?

Ans- a little.


50. Our principal is a man of…………words.

Ans few


51. Did you buy…………oranges today?

Ans- any (Interrogative)


52. Our teacher gave us…..useful advice.

Ans- much


53.Kalidasa is……….Shakespeare of India.

Ans- the


54.He has ………..friends who stand by him.

Ans- a few


55. Did you have………difficulty in finding the house?

Ans much


56. His brother is…………university student.

Ans- a


57. I appreciate even……….help they gave me.

Ans- the little.


58. An umbrella is……………useful thing.

Ans- a


59. Have you………..book to read?

Ans- any (Interrogative)


60.I cannot give you………..money.

Ans any (Negative)


54. we found the house without……..difficulty.

Ans- much


55.Sri Lanka is………..island.

Ans an


56………of the boys was rewarded.

Ans- each


57.He gave away ……..money he had to the beggar.

Ans- the little


58.Reading is…………useful hobby.

Ans- a


59.Only…………of the candidates were suitable.

Ans- a few.


60. They won the match without…………difficult.
Ans- much


61…………of the competitors will get a certificate.

Ans- each


62. I don’t expect………help from them.

Asn- any (Negative)


63.My brother is………..N.C.C. cadet.

Ans- an


64.First read…………books you have with you.

Ans the few.


65.Socrates gave…………useful advice to his pupils.

Ans- much


66.Hurry up! We have only………time left.

Ans. A little.


67. The workers decided to form…..union.

Ans- a


68.The painter is a man of…………words.

Ans few


69………..honorary secretary gets no salary for holding the post.

Ans- an


70……….of the candidates must produce her/his identity card.

Ans- each


71.India won the match with………bit of luck.

Ans- a little.


72. ……………men are free from faults.

Ans- few


73…………hour has passed since he left us.

Ans- an


74. ……….of the students will be given a copy of the magazine.

Ans- each


75. Please give me……money you have.

Ans the little


76. He will come back within……..hour.

Ans an


77. Leap year falls in………..fourth year.
Ans every


78………..learning is a dangerous thing.

Ans- a little.  
    

79. I gave……one rupee note to the beggar.
Ans- a


80.My father is………….older than my mother.

Ans- much


81.I buy…….books every month.

Ans a few


82. I need ………….money I have.

Ans- the little


83.Please give me……..time to finish the work. Then I will take you to………..university.

Ans- a little,    the


84.Ramen comes homes twice……..month.

Ans a


85. Mr. Bell rang…………bell of alarm and I woke up.


Ans- the

 

No comments:

Post a Comment

SEBA| HSLC| CLASS 10| SOCIAL SCIENCE| SOLVED PAPER - 2013| ASSAM BOARD

  SEBA| HSLC| CLASS 10| SOCIAL SCIENCE| SOLVED PAPER - 2013| ASSAM BOARD 2013 SOCIAL SCIENCE Full Marks: 100 Pass Mark: 30 Time: Th...