js

Monday, October 27, 2025

ENGLISH GRAMMAR: CORRECT TENSE EXAMPLES

 

CORRECT TENSE EXAMPLES



Attention- তলত ব্যৱহাৰ কৰা প্রশ্নৰ BOLD বোৰেই   Answer ‘Tense’ টোৰ কাৰণ


1.I (write) this letter since morning.

Ans- I have been writing this letter since morning.

2.You (fail) unless you work harder.

Ans- You will fail unless you work harder.( .(One sentence future indefinite and other is present indefinite)

3. I have not seen him since we (leave) school.

Ans- I have not seen him since we left school.

4. If you (neglect) your studies, you will fail.

Ans- If you neglect your studies, you will fail.(One sentence future indefinite and other is present indefinite)

5.I(not meet) him for  a week.

Ans- I have not met him for a week.

6. The bus usually (arrive) here at 6 O’clock.

Ans- The bus usually arrives here at 6 O’clock.

7.When he entered my room, I (write) a letter.

Ans- When we entered my room, I was writing a letter.(One Past indefinite, other Past Continuous)

8. The match (start) before we reached the field.

Ans- The match had started before we reached the field. (One Past In. & other Past Perfect)

9. It is time you (go) home.

Ans- It is time you went home.

10. I shall wait here until he (come) back.

Ans- I shall wait here until he comes back.( One Future Indefinite & other present Indefinite)

11. I (not take) my breakfast yet.

Ans- I have not taken my breakfast yet.

12. When he came in, I (write) a letter.

Ans- When he came in, I was writing a letter.(One Past Indefinite & other past continuous)

13. He (walk) across the road when a scooter hit him.

Ans- He was walking across the road when a scooter hit him.  (One Past Indefenite & other Past Cont.)

14. I wish I (accept) the job.

Ans- I wish I accepted the job.

15. Hurry up, the taxi (wait).

Ans- Hurry up, the taxi is waiting.

16. They (live) in Delhi for ten years.

Ans- They have been living in Delhi for ten years.





17.She died after she (suffer) for five years.

Ans- she died after she had suffered for five years.

18. Ten years (pass) since I met you.

Ans- Ten years have passed since I met you.

19. When he came, it (be) all over.

Ans- When he came, it was all over.

20. He (stay) here until you return.

Ans- He will stay here until you return.(One Present Ind. And other Future Ind.)

21. When he started for office, it still (rain).

Ans- When he started for office, it was still raining. (Past Indefinite & Past Continuous)

22. I (not meet) my friend for ages.

Ans- I have not met my friend for ages.

23. If you (request) him, he would have helped you.

Ans- If you had requested him, he would have helped you. (Conditional and Possible, so past perfect and future perfect)

24. She (work) in this school since 1990.

Ans- She has been working in this school 1990.

25. We two (be) friends for long.

Ans- We two have been friends for long.

26. We (know) each other for the last ten years.

Ans- We have known each other for the last ten years.

27. If I (know) his address, I would have contacted him.

Ans- If I had known his address, I would have contacted him. (Conditional & Possible, so Past Perfect and Future Perfect)

28.Look, there (go) the bus.

Ans- Look, there goes the bus.

29. He cannot play in the match as he (injure) his foot.

Ans- He cannot play in the match as he has injured his foot.

30. I wish I (can) help you.

Ans- I wish I could help you.

31. If I (be) you, I should not accept that post.

Ans- If I were you, I should not accept that post.(Imposssible, so past indefinite





32. I hurried back to the room (feel) very nervous, for it much easier (steal) something than to return it undetected. I (open) the door quietly, then (stand) in the doorway unclouded moonlight. Anil was still asleep. I (creep) to the head of the bed and my hand (come) up with the notes.

Ans- I hurried back to the room feeling very nervous, for it much easier to steal something than to return it undetected. I opened the door quietly, then stood in the doorway inclouded moonlight. Anil was still asleep. I crept to the head of the bed and my hand came up with the notes.

33. Father is not at home, he (gone) out.

Ans- Father is not at home, he has gone out.

34. He (reach) the station before the train departed.

Ans- He had reached the station before the train departed. (Past Ind. & Past Perfect)

35. It’s time we (return) home.

Ans- It’s time we returned home.

36. The new teacher (teach) us now for six months.

Ans- The new teacher has been teaching for six months.

37. Mohan (reach) home before it started raining.

Ans- Mohan had reached home before it started raining. (Past Ind. & Past Perf.)

38. He told us that he never (tell) a lie.

Ans- He told us that he would never tell a lie.

39. Our teacher (go) to London last year.

Ans- Our teacher went to London last year.

40. John (write) a number of short stories.

Ans- John has written a number of short stories.


41. We should never (tell) a lie.

Ans- We should never tell a lie. (Always truth)

42. The lady slipped while she (climb) the steps.

Ans- The lady slipped while she was climbing the steps. (Past Indef. & Past. Con.)

43. We shall wait here until he (come) back.

Ans- We shall wait here until he comes back.

(Future Ind. & Present Ind.)

44. He talks as if he (know) everything.

Ans- He talks as if he knew everything.

45. He jumped off the bus while it (move).

Ans- He jumped off the bus while it was moving.

(Past Indefinite & other Past Continuous)


46. He said that he (post) the letter.

Ans- He said that he had posted the letter.

47. He (be) a teacher since 1994.

Ans- He has been a teacher since 1994.

48. We (know) each other for five years.

Ans- We have known each other for five years.

49. The other day I (meet) a magician in the bazaar.

Ans- The other day I met a magician in the bazaar.

50. She said that she (will) help her friend.

Ans- She said that she would help her friend. (Narration and Reporting Verb in Past Tense)

51. The boys (play) in the garden when the tree fell down.

Ans- The boys were playing in the garden when the tree fell down. (Past Indefinite & Past Cont.)

52. I wish, I (be) a king.

Ans- I wish I were a king.

53. The boy (sleep), don’t disturb him.

Ans- The boy is sleeping, don’t disturb him.

54.  She (read) a book when I saw her.

Ans- She was reading a book when I saw her.(One Past Ind. & other Past Con.)

55. She (be) a teacher since 2002.

Ans- She has been a teacher since 2002.

56. The bell rang after we (finish) our work.

Ans- The bell rang after we had finished our work.(One is Past Ind. & other Past Perfect)

57. Please ring me up as soon as he (come).

Ans- Please sing me up as soon as he comes.

58. It is time we (go) to bed.

Ans- It is time we went to bed.

59. She behaves as if she (know) everything.

Ans- She behaves as if she knew everything.

60. I told him that I (return) his book the next day.

Ans- I told him that I would return his book the next day.



PART II:

1.We………..(do) our lesson when the lights went out.

Answer:- We were doing our lesson when the lights went out.

2. I want to go for a walk, but I………(not finish) my work yet.

Answer:- I want to go for a walk, but I have not finished my work yet.

3. He ……..(work) here from 2008 to2011.

Answer:- He worked here from 2008 to 2011.

4.the police will arrest him when he…………..(leave) the house.

Ans:- The police will arrest him when he leaves the house.

5. I usually….(go) to bed at 11 o’clock.

Ans:- I usually go to bed at 11 o’clock.

6. I …………(write) the letter last night.

Ans:- I wrote the letter last night.

7. He……….(sit) in the library when I saw him.

Ans:- He was sitting in the library when I saw him.

8. All the answer to the question…….(be) wrong.

Ans:- All the answer to the question are wrong.

9. I always boil my water before I………..(drink) it.

Ans:- I always boil my water before I drink it.

10. Please stop singing because I…….(try) to work.

Ans:- Please stop singing because I am trying to work.

11. The teacher……….(know) the boy was lying.

Ans:- The teacher knew the boy was lying.

12. As soon as I come in, she…..(leave) the room.

Ans:- As soon as I come in she left the room.

13. When I passed the house, I saw he………….(clean) the car.

Ans:- When I passed the house, I saw he was cleaning the car.

14. The referee blew the whistle and then the match……….(begin).

Ans:- The referee blew the whistle and the match began.

15. If I were you, I……..(not do) it.

Ans:- If I were you, I would not have done it.

16. Your father tells me you…….(work) in the bank now.

Ans:- Your father tells  me you are working in the bank now.

17.The news…….(release) as soon as the meeting is over.

Ans:- The news will be released as soon as the meeting over.

 18.He………..(sit) in the library when I saw him.

Ans:- He was sitting in the library when I saw him.

19. The boy was so dirty that he looked as if he……….(lie) in the mud.

Ans:- The boy was so dirty that he looked as if he laid in the mud.

20. The First World War…………..(last) for four years and ended in 1918.

Ans:- The First World War had been lasted for four years and ended in 1918.

21.  Your letter………….(reach) me yesterday.

Ans:- Your letter reached me yesterday.

23. The train………..(arrive) when I reached the station.

Ans:- The train had arrived when I reached the station.

24. I will speak to him when he……….(come).

Ans:- I will speak to him when he comes.

25. While I………..(run) after the bus I dropped my wallet.

Ans:- While I was running after the bus I dropped my wallet.

26. The rubbish van……………(come) again in the afternoon tomorrow.

Ans:- The rubbish van will come again in the afternoon tomorrow.

27. At eight o’clock tomorrow evening the president……………..(speak) to the nation.

Ans:- At eight o’clock tomorrow evening the president will speak to the nation.

28. We ………..(stay) in Kolkata during the coming Puja Holidays.

Ans:- We are staying in Kolkata during the Puja holidays.

29. I ……………(wait) for you since morning.

Ans:- I have been waiting for you since morning.

30. By three o’clock the committee………(interview) thirty candidates.

Ans:- By three o’clock the committee interviewed thirty candidates.

31. He always (go) for a walk in the morning.

Answer: He always goes for a walk in the morning.

32. The rose (smell) sweet.

Answer: The rose smells sweet.

33. The holiday are over and the school (reopen).

Answer: The holidays are over and the school will reopen.

34. John said that for the last few months he (prepare) hard for the examination.

Answer: John said that for the last few months he had been preparing hard for the examination.

35. It (rain) since morning and now the streets are flooded.

Answer: It has been raining since morning and now the streets are flooded.

36. When I arrived at her house she (watch) a film on the television.

Answer: When I arrived at her house she was watching a film on the television.

37. These days cricket (play) everywhere.

Answer: These days cricket is played everywhere.

38.I wish I (know) her.

Answer: I wish I knew her.

39. I shall not go out for a walk if it (rain).

Answer: I shall not go out for a walk if it rains.

40. She (study) law in Dibrugarh University for three years.

Answer: She has been studying law in Dibrugarh University for three years.

41. I (not receive) a reply to my letter so far.

Answer: I have not received a reply to my letter so far.

42. We (walk) for two hours at a stretch and now we need to rest.

Answer: We have walked for two hours at a stretch and now we need to rest.

43. She (get) into the bus when she dropped her bag.

Answer: She got into the bus when she dropped her bag.

44. The meeting (begin) when we arrived at the auditorium.


Answer: The meeting had begun when we arrived at the auditorium.
 

No comments:

Post a Comment

SEBA| HSLC| CLASS 10| SOCIAL SCIENCE| SOLVED PAPER - 2013| ASSAM BOARD

  SEBA| HSLC| CLASS 10| SOCIAL SCIENCE| SOLVED PAPER - 2013| ASSAM BOARD 2013 SOCIAL SCIENCE Full Marks: 100 Pass Mark: 30 Time: Th...