English, Nelson Mandela: Long Walk to Freedom, Chapter - 2, (MCQ) Solved, Class - 10th| (ASSEB) Assam Board
PROSE
CHAPTER - 2
[NELSON MANDELA: LONG WALK TO FREEDOM]
MCQ SOLVED
:: MULTIPLE CHOICE QUESTIONS AND ANSWERS
1. Apartheid is a political system that separates people according to the ______. [HSLC -2023]
(A) religion
(B) language
(C) race
(D) gender
Ans:- (C) race.
2. In life, every man has twin obligations _____what is another word for 'obligations? [HSLC -2023]
(A) duty
(B) hobbies
(C) wealth
(D) livelihood
Ans:- (A) duty.
3. Mandela's country is rich in _____. [HSLC -2023]
(A) forests and lakes
(B) agriculture
(C) gems and minerals.
(D) hills and rivers
Ans:- (C) gems and minerals.
4. Full name of Nelson Mandela was ______.
(A) Nelson Morken Mandela
(B) Nelson Herchelle Mandela
(C) Nelson Rolihlahla Mandela
(D) Nelson Butcher Mandela
Ans:- (C) Nelson Rolihlahla Mandela
5. On which day Nelson Mandela took oath as President of South Africa?
(A) 10th March
(B) 10th May
(C) 10th June
(D) 10th January
Ans:- (B) 10th May
6. Why other Nations discontinued | relations with South Africa before Nelson struggle for apartheid?
(A) Home war
(B) Racial discrimination.
(C) Political instability
(D) Colonial Rule
Ans:- (B) Racial discrimination
7. Choose name of the Mandela's party?
(A) African National Congress
(B) US National Congress
(C) Indian National Congress
(D) Didn't joined any party
Ans:- (A) African National Congress
8. Where did ceremonies take place?
(A) Sandstone amphitheater
(B) New amphitheater
(C) Opera house
(D) None of the above
Ans:- (A) Sandstone amphitheater
9. Number of deputy presidents elected are _______.
(A) Four
(B) Five
(C) One
(D) Two
Ans:- (A) Four
10. Here people are compared with_____.
(A) Minerals and Gems
(B) Money
(C) Animals
(D) Jewels
Ans:- (A) Minerals and Gems
11. What brought international leaders to South Africa?
(A) Racism
(B) Trade
(C) Love
(D) End of Apartheid
Ans:- (D) End of Apartheid
12. A prisoner of hatred takes away ______.
(A) Money
(B) Freedom of man
(C) Love
(D) All of the above
Ans:- (B) Freedom of man
13. Which flame can be hidden but not extinguished as per Mandela?
(A) Goodness
(B) Love
(C) Humanity
(D) Mankind
Ans:- (A) Goodness
14. Depths of oppression create _____.
(A) Poverty
(B) Heights of character
(C) Freedom
(D) Revolution
Ans:- (B) Heights of character
15. Why Mandela put freedom for country before freedom for family?
(A) Felt pain of his citizens
(B) Impact of apartheid during prison days
(C) Had Anti-Western mind set
(D) Had less love for family
Ans:- (A) Felt pain of his citizens
16. How many National Song(s) were sung during oath ceremony?
(A) One
(B) Three
(C) Two
(D) Four
Ans:- (C) Two
17. In his long speech, what does Nelson Mandela said about decades old brutality on blacks of Africa?
(A) Isolated Africa from West
(B) Came closer to starvation
(C) Flame of revolution rose
(D) Created super natural courage, wisdom & generosity
Ans:- (D) Created super natural courage, wisdom & generosity
18. In whom Nelson Mandela had seen glimpse of humanity?
(A) Guard
(B) Relative
(C) Towns people
(D) God
Ans:- (A) Guard
19. Choose the name who fought with Mandela against Racism?
(A) Chief Luthuli
(B) Bram Fischer
(C) Robert Sobukwe
(D) All of the above
Ans:- (D) All of the above
20. What is "Apartheid"?
(A) Racial discrimination in political system
(B) Freedom movement in S. Africa
(C) Oath ceremony of Nelson Mandela
(D) None of the above.
Ans:- (A) Racial discrimination in political system
21. What does "White Supremacy" mean by author?
(A) White Amphitheatre
(B) Domination of white people in Society
(C) Domination of white people in Politics
(D) Treat every color people the same
Ans:- (B) Domination of white people in Society
22. What pledge Nelson Mandela took on 10th May 1994 and asked people also to pledge?
(A) To continue fight against rotten political system
(B) Liberate people from suffering, poverty and discrimination
(C) To live and let live for white people
(D) To pray for god for S. Africa
Ans:- (B) Liberate people from suffering, poverty and discrimination
23. What diplomatic things did Mandela say in his speech on the Western Countries?
(A) Racial policies framed by white people on dark skinned people
(B) Physical harassment by white people in entire Africa
(C) Keeping South African people away from their own democratic rights
(D) All of the above
Ans:- (D) All of the above
24. To whom Nelson Mandela wanted to say "Special thanks" in his speech but could not do?
(A) African Patriots
(B) African Army
(C) African Politicians
(D) Western Nations for giving special status to S. Africa
Ans:- (A) African Patriots
25. The desire for freedom of the people transformed:
(A) an animal into a man
(B) a frightened leader into a minister
(C) a frightened young man into a bold one
(D) a man into a woman
Ans:- (C) a frightened young man into a bold one
26. According to Mandela, what is the greatest wealth of a nation?
(A) minerals
(B) gems
(C) diamonds
(D) people
Ans:- (D) people
27. The word 'curtailed' means:
(A) increased
(B) opposed
(C) reduced
(D) enlarged
Ans:- (C) reduced
28. What comes more naturally to heart according to Mandela?
(A) hatred
(B) unity
(C) love
(D)racial discrimination
Ans:- (C) love
29. The freedom of the author, who was a black, was:
(A) curtailed
(B) sanctioned
(C) opposed
(D) supported
Ans:- (A) curtailed
30. A man who takes away another man's freedom is ______.
(A) White
(B) a prisoner of hatred
(C) criminal
(D) rude
Ans:- (B) a prisoner of hatred
31. The inauguration was to celebrate the installation of:
(A) South Africa's first capitalist govt.
(B) South Africa's first democratic govt.
(C) South Africa's first communist govt
(D) none of the above
Ans:- (B) South Africa's first democratic govt.
32. How does Nelson Mandela define the meaning of courage?
(A) Triumph over fear
(B) Triumph over love
(C) Triumph over selfish
(D) Triumph over poverty
Ans:- (A) Triumph over fear
33. Why is it easy to learn to love?
(A) Because it comes naturally
(B) Because they are less in number
(C) Because you have will to do this.
(D) None of the Above
Ans:- (A) Because it comes naturally
34. I' here refers to:
(A) Mbeki
(B) Kierk
(C) Zenani
(D) Nelson Mandela
Ans:- (D) Nelson Mandela
***
No comments:
Post a Comment