js

Saturday, October 25, 2025

ENGLISH GRAMMAR PREPOSITION

 

PREPOSITION 

Preposition


The preposition answer is given below

1.The train arrived…………………..the platform a minute ago.

Answer: at   


2. We informed the police……….the thief in the house.

Answer: about 


3. The industrialist who had bought this mansion left the property……………….charge of a watchmen.

Answer: in 


4. The children were looking forward…………..their visit to Kaziranga

Answer: to  


 5. We refer to this dictionary………….the pronunciation of the words.

Answer: for  


6. The Government called for a report………………..the car accident.

Answer: on  


7. The president of the Managing committee presided……………..the meeting.

Answer: over  


8. I have to finish this report……………tonight.

Answer: by  


9. Where are you going………….your vacation ?

Answer: in  


10. Please sit……..a few minutes.

Answer: for  


11. He will arrive…………..a few minutes.

Answer: within  


12. I spoke to Mr. Das……………the office.

Answer: at  


13. I have heard a lot of about you…………….your class teacher.

Answer: from   


14. His father is a principal…………………..a school in Jorhat.

Answer: of  


15. We arrived in Mumbai……………..the 10th of this month.

Answer: on 


16. Our school is……………..zoo road.

Answer: in  


17. The playground is located………………….the back of the school.

Answer: at  


18. The fan is……………….my head.

Answer: over


19. The girl standing………………the two boys is their sister.

Answer: by

  

20. Pease call me………9.00 and 10.00 a.m.

Answer: between  



21. My brother is………..26th July.

Answer: on  


22. I have been waiting here……..morning.

Answer: since  


23. It is notified here that the school reopens ………..the Puja holiday on 25th October.

Answer: after  


24. You must to look at your right and left before going ……………the road.

Answer: across    


25. Dogglas jumped ……………….the swimming pool.

Answr: into  


26. The baby fall…the bed.

Answer: down  


27. You can reach the railway station……………Chandmari either by bus or auto.

Answer: at   


28. We have been staying……………..a hotel near the railway station.

Answer: in   


29. The office is closed……………..second and fourth Saturdays.

Answer: on  


30. Did you enjoy yourself………………….the party last night?

Answer: in  


31. The old women has no one to look…………… her.

Answer: after          


32. It is not desirable to hanker…………. wealth.

Answer: after


33. Shoes are made……………leather.

Answer: of     


34. She made some coffee…………us.

Answer: for   


35. I made……….home as soon as the rain stopped.

Answer: to  


36. The road is closed because the bridge ahead is……….. repair.

Answer: on  


37.My house is…………. a shop and a big flat.

Answer: between  


38.The match starts…………… two o’clock.

Answer: at


39. The Puja holidays will commence…………. 21st October.

Answer: from,    


40. You are late for school……………fifteen minutes.

Answer: by 


41. I shall be back……………..a week.

Answer: within    


42. He repented………….all the misery he had caused me.

Answer: of


2014:

(43) The train arrived ……….the station a minute ago.
Answer: The train arrived at the station a minute ago.

(44)My birthday is………24 August.
Answer: My birthday is on 24 August.

(45)The office is closed……….the second and fourth Saturdays.
Answer: The office is closed on the second and fourth Saturdays.

(46)Our school is ………Chandmari.
Answer: Our school is at Chandmari.

(47) We have been staying ………a hotel near the bus stop.
Answer: We have been staying in a hotel near the bus stop.

(48) The girl standing…………the two boys is their sister.
Answer: The girl standing between the two boys is their sister.

2015:

(49) I have heard a lot about you ……..your class teacher.
Answer: I have heard a lot about you from your class teacher.

(50)His father is a principal………..a school in Jorhat.
Answer: His father is a principal of a school in Jorhat.

(51)Please sit down………..a few minutes.
Answer: Please sit down for a few minutes.

(52) Tom is addicted……….gambling.
Answer: Tom is addicted to gambling.

(53) Don’t be afraid …………telling the truth.
Answer: Don’t be afraid of telling the truth.

(54) Sheila is proud………….her beauty.
Answer: Sheila is proud of her beauty.

2016:

(55)The train arrived…………the platform a minute ago.
Answer: The train arrived at the platform a minute ago.

(56)The children were looking forward……………their visit to Kaziranga.
Answer: The children were looking forward to their visit to Kaziranga.

(57) I have to finish this……….tonight.
Answer: I have to finish this report by tonight.

(58)The girl standing…………..the two boys is their sister.
Answer: The girl standing between the two boys is their sister.

(59)Douglas jumped………..the swimming pool.
Answer: Douglas jumped into the swimming pool.

(60)The office is closed…….second and fourth Saturdays.
Answer: The office is closed on second and fourth Saturdays.

2017:

(61) I met him………….the road.
Answer: I met him on the road.

(62) I congratulate you……..your success.
Answer: I congratulate you on your success.

(63) John was annoyed………..his mother.
Answer: John was annoyed with his mother.

(64) The work should be finished…………next Friday.
Answer: The work should be finished by next Friday.

(65) We are not interested…………your story.
Answer: We are not interested in your story.

(66) He was frightened………the noise.
Answer: He was frightened by the noise.

2018:

(67)He is fond………playing cards.
Answer: He is fond of playing cards.

(68)She was annoyed…….missing the bus.
Answer: She was annoyed at missing the bus.

(69)Who is responsible………breaking this mirror?
Answer: Who is responsible for breaking this mirror?

(70) We tried to dissuade her……….marrying an old man.
Answer: We tried to dissuade her on marrying an old man.

(71) They are thinking……….moving to another house.
Answer: They are thinking of moving to another house.

2019:

(72)What is the time…………your watch now?
Answer: What is the time by your watch now?

(73)The students of this college have free access………the Principal.
Answer: The students of this college have free access to the Principal.

(74) You should take proper care……your books.
Answer: You should take proper care of your books.

(75) A sage has no desire………material wealth.
Answer: A sage has no desire for material wealth.

(76)India is rich……..minerals.
Answer: India is rich in minerals.

(77) He is very particular………his health.
Answer: He is very particular about his health.

(78) I did that without any malice……..you.
Answer: I did that without any malice with you.


2020:


(79) The ship is sailing ______ the shore.

Answer: The ship is sailing across the shore.

(80) Cut the rope ……….. a knife.

Answer: Cut the rope with a knife.


(81) I am taller than you _____ two inches.

Answer: I am taller than you by two inches.


(82) There was bridge ……… the river.

Answer: There was a bridge over the river.


(83) We depend………you.

Answer: We depend upon you.


(84) He begged _____ help from me.

Answer: He begged for help from me.


(85) I do not believe______ his honesty.

Answer: I do not believe in his honesty.



Alt.


2017:


(86) A bird ----- hand is worth two in the bush.

Answer: A bird in hand is worth two in the bush.


(87) Seeing the lion, the leopard ran ----- the tree.

Answer:  Seeing the lion, the leopard ran up the tree.


(88) The rangers drove the rhino ----- the enclosure.

Answer: The rangers drove the rhino into the enclosure.


(89) I have left your watch ------ the drawer.

Answer:  I have left your watch in the drawer.


(90) Who stole the cookie ---- the cookie jar?

Answer: Who stole the cookie from the cookie jar?


(91) He dived ----- the swimming pool.

Answer: He dived into the swimming pool.


(92) I had just a few coins left ---- my pocket.

Answer: I had just a few coins left in my pocket.


(93) The grocer’s shop is just two blocks ------ the road.

Answer: The grocer’s shop is just two blocks down the road.



2018:


(94) His fight is ____ 10.30 am

Answer: His fight is at 10.30 am.


(95) The cow jumped ----- the moon.

Answer: The cow jumped under the moon.


(96) The cat licked the ice cream ----  the plate in minutes.

Answer: The cat licked the ice cream from the plate in minutes.


(97) The boy stood ----the burning deck.

Answer: The boy stood beside the burning deck.


(98) The moon is walking slowly ---- the night sky.

Answer: The moon is walking slowly in the night sky.


(99) He seems to have a finger ---- every pie.

Answer: He seems to have a finger on every pie.


(100) I have kept your phone ----- the drawer.

Answer: I have kept your phone in the drawer.


(101) You must never jump ---- a running bus.

Answer:  You must never jump off a running bus.



2019:


(102) He is senior ___ me in respect of age.

Answer: He is senior to me in respect of age.


(103) The cat ran ____ the mouse.

Answer: The cat ran after the mouse.


(104) The proposal is ____ consideration.

Answer: The proposal is  under consideration.


(105) I am disappointed ___ you.

Answer: I am disappointed  in you.


(106) Please don’t interrupt me ____ I am speaking.

Answer: Please don’t interrupt me while I am speaking.


(107) Rini has recovered ___ her illness.

Answer: Rini has recovered  from her illness.


(108) We saw a wounded tiger while passing ___ the forest.

Answer: We saw a wounded tiger while passing through the forest.


(109) In many countries people drive ___ the left.


Answer: In many countries people drive on the left.

 

No comments:

Post a Comment

SEBA CLASS X ASSAMESE (MIL): অৰণ্যযাত্রা, অনুৰাধা শৰ্মা পূজাৰী Question and Answer

  অৰণ্যযাত্রা, অনুৰাধা শৰ্মা পূজাৰী ১। চমুকৈ উত্তৰ লিখাঃ (ক) বিদ্যালয়ৰ অষ্ট...