js

Saturday, October 25, 2025

ENGLISH GRAMMAR DEGREE

 

 

Degree List, Examples, rules, formulas etc

SL.

Positive

Comparative

Superlative

1

Strong

Stronger

Strongest

2

Bright

Brighter

Brightest

3

Tall

Taller

Tallest

4

Clever

Cleverer

Cleverest

5

Heavy

Heavier

Heaviest

6

Easy

Easier

Easiest

7

Wealthy

Wealthier

Wealthiest

8

Rich

Richer

Richest

9

Fine

Finer

Finest

10

White

Whiter

Whitest

11

Noble

Nobler

Noblest

12

Wise

Wiser

Wisest

13

Small

Smaller

Smallest

14

Long

Longer

Longest

15

Old

Older

Oldest

16

Young

Younger

Youngest

17

Early

Earlier

Earliest

18

Often

Oftener

Oftenest

19

Fast

Faster

Fastest

20

Soon

Sooner

Soonest

21

Bad

Worse

Worst

22

Well

Better

Best

23

Good

Better

Best

24

Many

More

Most

25

Much

More

Most

26

Little

Less

Least

27

Late

Later

Last

28

Beautiful

More beautiful

Most beautiful

29

Carefully

More carefully

Most carefully

30

Honest

More honest

Most honest

31

Big

Bigger

Biggest

32

Wisely

More wisely

Most wisely

33

Short

Shorter

Shortest

34

Cold

Colder

Coldest

35

Old

Older

Oldest

36

High

Higher

Highest

37

Near

Nearer

Nearest

38

Far

Farther

Farthest

39

Dark

Darker

Darkest

40

Bold

Bolder

Boldest

41

Black

Blacker

Blackest

42

Ugly

Uglier

Ugliest

43

Handsome

More handsome

Most handsome

44

Difficult

More difficult

Most difficult

45

Intelligent

More intelligent

Most intelligent

46

Interesting

More interesting

Most interesting

47

Important

More important

Most important

48

Wide

Wider

Widest


      50                                Thick                               Thicker                                     Thickest                
 
49

Deep

Deeper

deepest









Note:
           Learn the above degree list and look at the rules & uses as below the image.









Degree:


1.Gold is one of the most precious metals. (turn into Positive Degree)

Ans: Very few metals are so precious as Gold.


2.Home ios the best plact. ((turn into Positive Degree)

Ans:No other place is as good as home.


3.Diamond is harder than iron. (turn into Positive Degree)

Ans: Iron is not as hard as diamond.


4.Prevention is better than cure. (turn into Positive Degree)

Ans:  Cure is not as good as prevention


5.Iron is more useful than any other metals. ((turn int Superlative  Degree)

Ans: Iron is the most useful metal/ of all metals.


6.The Brahmaputra is the longest river in Assam. (turn into Positive Degree)

Ans:No other river in Assam is as long as the Brahmaputra.


7.No other boy in the village is as intelligent as Arup.

Ans: Arup is the best boy in our class.


8.Rajib is the best boy in our class. (turn into comparative  Degree)

Ans: Rajib is better than any other boy in our class.


9.No other planet is so big as Jupiter. (turn into Superlative Degree)

Ans: Jupiter is the biggest planet.


10.No other boy is as good as him in the class. (turn into comparative Degree)

Ans: He is better than nay other boy in the class.




11.New York is richer than any other city in the world. (turn into superlative Degree)

Ans: New York is the richest city in the world.


12.Mount Everest is the highest peak in the world. (turn into Positive Degree)

Ans: No other peak is as high as Mount Everest in the world.


13.This is the tallest building in the city. (turn into Positive Degree)

Ans: No other building in the city is as tall as this.


14.Birds cann’t fly as faster as the aeroplane. (turn into comparative Degree)

Ans: The aeroplane flies faster than birds.


15.Silver is not as valuable as gold. (turn into comparative Degree)

Ans: Gold is more valuable than silver.


16.Australia is the largest island in the world. (turn into Positive Degree)

And: No other land is in the world is as large as Australia.


17.He is the best boy in the class. (turn into Positive Degree)

Ans: No other boy in the class is as good as him.


18. No other mountain is as high as the Himalaya. (turn into comparative Degree)

Ans: the Himalaya is higher than any other mountain.


19.She is the cleverest girl in the class. (turn into comparative Degree)

Ans: She is cleverer than any other girl in the class.


20.Gold is harder than silver. (turn into Positive Degree)

Ans: Silver is not as hard as gold.


21.Honesty is the best policy. (turn into Positive Degree)

Ans: No other policy is as good as honesty.


22.The Everest is the highest peak in the world. (turn into comparative Degree)

Ans:  The Everest is higher than any other peak in the world.


23.Raja is stronger than Ranu. (turn into Positive Degree)

Ans: Ranu is not as strong as Raja.


24.Shillong is the coldest town in the North-East. (turn into comparative Degree)

Ans: Shillong is colder than any other town in the North-East.


25.Mount Everest is higher than any other peaks. (turn into superlative Degree)

Ans: Mount Everest is the highest peak.


26.He is as good as you. (turn into comparative Degree)

Ans: You are not better than him.


27.Shilllong is the most beautiful place I have seen. (turn into Positive Degree)

Ans: I have not seen any other place as beautiful as Shillong.


28.Benaras is the most sacred place in India. (turn into comparative Degree)

Ans: Benaras is more sacred than any other place in India.


29.Gold is more precious than Silver. (turn into Positive Degree)

Ans: Silver is not as precious as gold.


30.He is better than you. (turn into Positive Degree)


Ans: He is as good as you.

No comments:

Post a Comment

SEBA| HSLC| CLASS 10| GEOGRAPHY| QUESTION PAPER - 2013| ASSAM BOARD

  SEBA| HSLC| CLASS 10| GEOGRAPHY| QUESTION PAPER - 2013| ASSAM BOARD 2013 GEOGRAPHY (New Course) (Theory) Full Marks: 80 Pass Marks: 24 Th...