Narrations
1.He said to me, “Where is your book?”
Ans- He asked me where my book was.
2. I replied that I had lost that.
Ans- I said, “I have lost it.”
3. He said to me, “I know you”.
Ans- He told me that he knew me.
4. He asked me if I could help him.
Ans- He said to me, “Can you help me?”
5. Arun said, “I do not know this boy.”
Ans- Arun said that he did not know that boy.
6. I asked the boy if he had answered all the questions.
Ans- I said to the boy, “Did you answer all the questions?”
7. “I made some money yesterday.” Anil said.
Ans- Anil said that he had made some money the day before.
8. Raju told me that he would meet me the next day.
Ans- Raju said to me, “I shall meet you tomorrow.”
9.Anita said to Ravi, “Please lend me your pen.”
Ans- Anita requested Ravi to lend her his pen.
10. The boy told me that his father would meet me soon.
Ans- The boy said to me, “My father will meet you soon.”
11.He said to me, “Lend me your book for today.”
Ans- He asked me to lend him my book for that day.
12. He said to me, “You will be tired before you arrive.”
Ans- He told me that I would be tired before I arrived.
13. Ram asked me if I had a car.
Ans- Ram said to me, “Do you have a car?”
14. The old man wished that I might be happy.
Ans- The old man said, “May you be happy.”
15. He said to me, “When did you buy this book?”
Ans- He asked me when I had bought that book.
16.I said, “I bought it yesterday.”
Ans- I replied/said that I had bought it the day before.
17. Ravi thanked me for my help.
Ans- Ravi said to me, “Thank you for your help.”
18. The old man prayed that God might help me.
Ans- The old man said to me, “May God help you.”
19. Mohan said to Hari, “Can I borrow a hundred rupees from you?.”
Ans- Mohan asked Hari if he (Mohan) could borrow a hundred rupees from him (Hari).
20. Hari replied that he had no money to lend him.
Ans- Hari said, “I have no money to lend you.”
21. “Can you ride a bicycle?” I asked Gita.
Ans- I asked Gita if she could ride a bicycle.
22. The teacher said, “The earth is round.”
Ans- The teacher said that the earth is round.
23. The teacher said to me, “Don’t neglect your studies.”
Ans- The teacher advised me not to neglect my studies.
24.The doctor said to her, “Can you buy the medicine?”
Ans- The doctor asked her if she could buy the medicines.
25. The headmaster asked me who I was.
Ans- The Headmaster said to me, “Who are you?”
26. He told his wife that he might be late.
Ans- He said to his wife, “I may be late.”
27. “I made some money yesterday.” he said to Hari.
Ans- He told Hari that he (the speaker) had made some money the day before.
28.Mohan said that he goes for a walk every morning.
Ans- Mohan said, “I go for a walk every morning.”
29.The boy said, “Sir, please explain the poem once more.”
Ans- The boy requested the teacher/his teacher to explain the poem once more.
30. The teacher said that he would do that the next day.
Ans- The teacher said, “I shall do it tomorrow.”
31.He said to them, “Good-bye, my friends.”
Ans- He bode his friends good-bye. /Addressing them as friends he wished good-bye to them.
32. I said to her, “Do you want my help?”
Ans- I asked her whether she wanted my help.
33. The teacher said, “Honesty is the best policy.”
Ans- The teacher said that honesty is the best policy.
34. Anita said, “I do not know the boy.”
Ans- Anita said that she did not know the boy.
35. The lady said to the man, “I don’t know you.”
Ans- The lady told the man that she did not know him.
36. She asked him to keep quiet.
Ans- She said to him, “Keep quiet.”
37. The lady said to me, “I will tell you my story.”
Ans- The lady told me that she would tell me her story.
38. I told her that I had no time for that.
Ans- I said to her, “I have no time for this.”
39. The mechanic said, “I will repair your car tomorrow.”
Ans- The mechanic said that he would repair my car the next day.
40. The teacher enquired of the pupil if he had done his homework.
Ans- The teacher said to the pupil, “Have you done your homework?”
41. He said, “Honesty is the best policy.”
Ans- He said that honesty is the best policy.
42. He said that he takes bath in the Brahmaputra every morning.
Ans- He said, “I take bath in the Brahmaputra every morning.”
43. She said, “The water is boiling.”
Ans- She said that the water was boiling.
44. Mira said that her mother had been suffering from fever.
Ans- Mira said, “My mother has been suffering from fever.”
45. He told her not to disturb him.
Ans- He said to her, “Don’t disturb me.”
46. Mother said to me, “Don’t tell a lie.”
Ans- Mother advised/told me not to tell a lie.
47. “What a beautiful building!”, he said.
Ans- He exclaimed with joy that it was a very beautiful building.
/With surprise that it was a very beautiful building.
48.She propsed that we should go for a walk.
Ans- She said, “Let us go for a walk.”
49. “Can you drive a car?” I said to Rahim.
Ans- I asked Rahim if he could drive a car.
50.The stranger asked me if I could tell him the way to the Post Office.
Ans- The stranger said to me, “Can you tell me the way to the Post Office?”
51. Anita said, “I do not know the boy.”
Answer: Anita said that she did not know the boy.
52. Rahim said that his mother had been suffering from fever.
Answer: Ragim said, “My mother has been suffering from fever.”
53. Rahim said to me, “Do you know the boy standing at the gate?”
Answer: Rahim asked me if I knew the boy standing at the gate.
54. The young man told me that he had come from Jorhat to work in Guwahati.
Answer: The young man said to me, “I have come from Jorhat to work in Guwahati.”
55. She asked me why the teacher had punished me.
Answer; She said to me, “Why did the teacher punish you?”
56. Anita said to Ravi, “Please lend me your pen.”
Answer: Anita requested Ravi to lend her his pen.
57. Rashid asked me if I knew Rahim.
Answer: Rashid said to me, “Do you know Rahim?”
58. Mother said to me, “What will you do after the examination?”
Answer: Mother asked me what I would do after the examination.
59. She asked me why the teacher had punished me.
Answer: She said to me, “Why did the teacher punish you?”
60. Rita said to me, “Sir, don’t go home now.”
Answer: Addressing Sir, Rita requested me not to go home then.
No comments:
Post a Comment